Boken

Oppskrift

Foto; Grant Cochrane

Helt i tråd med helsedirektoratets anbefalinger; lillesøster har begynt å få litt ost nå som hun er 10 måneder. Dessuten får hun spise samme middag som oss, selv om det er kumelk i sausen. Dette er et stort skritt i riktig retning, synes mamma - retningen vi her snakker om, er at alle i familien kan spise samme måltid!

Retningslinjene for når man kan introdusere ost varierer rundt om i verden, og Norge ligger på den konservative siden - som i så mange andre sammenhenger :) Det man må ta med i betraktningen er at ost oppfører seg på samme måte som yoghurt. Melkeproteinet som oftest er ansvarlig for allergier blir i stor grad nedbrutt i ostens modningsprosess. Dette er grunnen at personer som er sensitive til melkeprodukter ofte kan tåle ost og yoghurt.

Likevel, det handler jo ikke bare om allergi når man snakker om babyer og melkeprodukter. Det handler mest om jern, og opptaket av jern. Kumelk har ikke bare lavere innhold av jern enn morsmelk og erstatning, den inneholder også mye kalsium som konkurrerer med jern om å bli tatt opp i tarmene. Det er derfor man ikke ønsker at spedbarn skal drikke kumelk, men heller holde seg til morsmelk eller erstatning.

Når det gjelder andre melkeprodukter, så vil ikke disse konkurrere med morsmelk/erstatning på samme måte. Et spedbarn vil jo aldri bytte ut morsmelka/erstatningen sin med ost, for å sette det litt på spissen. Derfor kan både ost og litt kumelk som ingrediens i matretter tilbys tidligere enn kumelk som drikke.

Ost er bra mat for babyer! Du finner mye kalsium, proteiner, A-vitamin og B12. Ost er også et godt tilskudd i kosten for babyer som trenger ekstra næring for å øke vekten - og det er jo mange som stopper litt opp nå når de kommer til denne svært, svært aktive alderen! Fascinerende nok er ost også godt for tennene!



Det er tryggest å begynne med de faste ostene, som norvegia, jarlsberg og cheddar. Man venter med myke oster, som brie, camembert og gorgonzola, av samme grunn som at man unngikk dem under graviditeten - faren for listeriabakterien. Ferske myke oster, som mozzarella, cottage cheese, kremost og ricotta er også bra alternativer, disse regnes faktisk ikke med i "myk ost" kategorien.

Lillesøster har stjålet osten fra skiva til pappa idag, og spist lasagne med bechamelsaus. Hun er herved igang! Et tips fra storesøsters tid;
cottage cheese er ypperlig fingermat!!
Det gjelder jo all ost, egentlig, men cottage cheese er vist ekstra spennende. De små "kornene" var svært forlokkende husker jeg. Lillesøster skal få prøve i morgen!


7 comments:

  1. Så bra du skrev om dette, har vært inne på tanken de siste dagene om å gi litt ost ;)

    ReplyDelete
  2. Når kan man begynne å gi brie etc? :)

    ReplyDelete
  3. Vanskelig å gi noen pekepinn på når man kan starte med disse myke ostene. Selv om en velger myk ost av pasteurisert melk, er faren at oppbevaring av oppkuttet ost i kjøleskapet fremmer vekst av listeria.

    Selv vil jeg vente til lillesøster er godt over året. De tåler jo mer og mer ettersom tiden går, og sannsynligheten for å få listeriasmitte i osten er veldig liten. Likevel, en skal ikke lenger tilbake enn 2007 før det var listeria"utbrudd" pga norskprodusert pasteurisert mykost.

    Listeriose kan du lese om her;
    http://nhi.no/sykdommer/infeksjoner/bakteriesykdommer/listeriose-14529.html

    Ingen spesifikke svar å komme med her altså...
    Kristine

    ReplyDelete
  4. Lurt med cottage cheese, vi har ein boks med rester i; tenkjer det blir dessert til lillesøster i dag:)

    ReplyDelete
  5. Cottage cheese er som en potet, den passer til alt - synes jeg :D

    ReplyDelete
  6. Hva med brunost kan jeg gi det?

    ReplyDelete
  7. Also, since mobile search usually produces local results, Google + optimization is more important than ever. casino på mobilen

    ReplyDelete