Boken

Oppskrift

Foto; Suat Emran
Egg er en liten næringspakke. Plommen er jo designet for at små spirer skal spise den og bli sterke nok til å overleve i verden. Næringen i plommen er godt for oss også, uten å rakke ned på hviten - den er ikke så verst den heller. Alt i alt inneholder egg nesten alle næringsstoffene vi mennesker trenger, det er ikke verst det.

Nevnt i fleng inneholder egg A, B (faktisk alle de åtte forskjellige B'ene), D, E og K-vitamin. D-vitaminen er jo en særlig god nyhet, da det ikke bugner over av D-vitamin ellers i det norske kostholdet. Egg er rikt på mineraler og sporstoffer; kalsium, sink, selen og jern. Jern er jo ekstra viktig for de små, og egget får derfor et ekstra pluss i margen her.


Proteinene i matvarer har svært forskjellig verdi for kroppen, eggets er den beste. Protein fra egg ligner mest på kroppens eget protein, derfor kalles dette "høyverdig" og er av ypperste kvalitet for menneskekroppen. Fettsyresammensetningen på egg er også svært gunstig, med en høy andel umettet fett. 
Foto; Master Isolated Images
Egg, og da særlig eggehviter, er på topplisten av mat med allergener. Dette er grunnen til at man tidligere ventet lenge med å introdusere hele egg. Tidligere anbefalte man å introdusere eggeplommen når barnet var rundt åtte måneder, og vente med hviten til etter fylte ett år. Dette endrer seg nå, i takt med resten av anbefalingene. Du kan lese mer om det her og her

Nå kan man altså servere egg når man selv synes at det passer, dersom man har et barn som ikke er disponert for allergier. Man har erfart at det å utsette introduksjonen ikke reduserer utvikling av allergi, og da er det jo ingen grunn til å vente - særlig ikke når man tenker på de fantastiske næringsegenskapene!!

Lillesøster har foreløpig fått eggerøre som fingermat. Det var full klaff første smak, og fullstendig avsky neste. Ikke alltid lett å forstå seg på de små. Mamma satser på at det blir full klaff igjen neste gang. Kanskje hardkokt egg på skiva faller i smak, eller en omelett med litt grønnsaker i. Egget er jo nesten som en naturens vitaminpille å regne.




6 comments:

  1. Vi har gitt eggerøre med raspet gulrot i, og det falt veldig i smak her:D

    ReplyDelete
  2. For en super idé, det skal vi og prøve!
    Kristine

    ReplyDelete
  3. Hei, og tusen takk for en superinteressang blogg!

    Jeg lurte på hva som skal til for at en sier at et barn er disponert for allergier? Det skrives i de fleste anbefalinger "...så sant de ikke er disponert for allergier".

    Jeg hadde selv mye eksem da jeg var liten, og har nå fått en datter på 5mnd med atopisk eksem. Atopisk eksem henger jo sammen med allergier har jeg skjønt. Ellers er det ingen matallergier i familien (en onkel med pollenallergi bare).

    Forøvrig har hun fått mest morsmelk, men med litt tilskudd ved siden av hele veien, og hun er nå en stabil frukt og grønnsaksspiser. Regnes hun som disponert?

    Hilsen tvillingmamma

    ReplyDelete
  4. Hei

    Kjekt at du liker bloggen!

    Når det gjelder hvem som havner i kategorien disponert for matallergier vil nok svaret variere litt utifra hvem du spør.

    Eksem er en atopisk lidelse, og det er matvare allergier og. Så det er en sammenheng. Likevel, mine to snupper har atopisk eksem og jeg anser ikke dem som disponert for matallergier. De har kun litt eksem, som er lett å holde i sjakk uten kortison.

    Jeg ville vurdert det ut i fra mengden eksem og alvorlighetsgraden hos datteren din. At du hadde mye eksem, og ikke matallergier teller positivt.

    Det kan være lurt å snakke med legen som behandler barnet for eksem, for å få en spesifikk vurdering. Men, det er noen småting du kan gjøre selv før du evt tester en matvare.

    Egg har kraftige allergener, og de som er mest allergiske vil ofte reagere med utslett dersom huden kommer i kontakt med egg. Dette vil også gjelde peanøtter, melk, fisk og hvete blant annet. Dersom barnet får en hudreaksjon er det lurt å vente med denne matvaren!

    Dersom du velger å teste, enten etter samtale med behandler eller bare selv, er det lurt å ha et par ting i bakhodet;
    - test tidlig på dagen, med en liten mengde og observer barnet de neste timene
    - ha en plan for hva du skal gjøre dersom det mot formodning skulle oppstå en reaksjon. For eksempel; ha telefonnummer til lege klart, og gjør det på en dag bilen står i gårdsrommet og ikke hos bilmekanikeren etc

    Et langt svar, på et viktig tema. Håper det var svar på spørsmålet ditt, ellers er det bare å spørre igjen :)

    Kristine

    ReplyDelete
  5. Her er bløtkokt egg en hit, og i morgen blir det egg til frokost! Kjempeflott blogg du har. Gleder meg til nummer to kommer og etterhvert skal spise fast føde. Da blir det enda mer lesing her :-)

    ReplyDelete
  6. Egg til frokost er nydelig. Lillesøster har ikke opparbeidet den store apetitten på egg enda, hun er litt skeptisk. Men, det ordner seg nok tilslutt - storesøster spiser "eggi" til den store gullmedaljen :)

    Takk for hyggelig kommentar!

    Kristine

    ReplyDelete